Over BiGGS

In 2002 ondervonden Benelux piloten van wat toen grote (1:4) schaalzwevers waren, dat het niet makkelijk was om krachtige sleeptoestellen te vinden om hen op te trekken. Ze stichtten toen BiGGS vzw met de bedoeling om gedurende het vliegseizoen een concentratie van grote schaalzwevers en geschikte sleeptoestellen bijeen te brengen op diverse modelclubs die hun vliegvelden tijdelijk ter beschikking wilden stellen. De basisgedachte was het stimuleren van de gesleepte (semi)schaalvliegerij mede door treffens te organiseren waar piloten op geregelde tijdstippen samenkomen om hun vliegcapaciteiten scherp te stellen en te behouden.

Doorheen de jaren groeide de vereniging uit tot een honderdtal leden waardoor het belangrijk werd om specifieke regels te ontwikkelen die zowel efficiëntie als veiligheid verhoogden. Door standaardisatie en veel oefenen genoot BiGGS al snel van een stevige reputatie en kwamen zelfs Duitse leden erop af. De steeds populairder wordende kampeerwagens brachten mee dat bij de treffens niet alleen meer piloten onder elkaar kwamen voor een dag, maar dat ganse weekends een familiaal tintje kregen en snel leidden tot steeds langer durende bijeenkomsten en hechte vriendschappen. De gastclubs zagen hun omzet flink stijgen, ook door omwonenden die geïnteresseerd kwamen kijken naar die mooie elegante toestellen die geruisloos voor lange tijden in de lucht bleven hangen. Het lawaai van de slepers hadden ze er wel voor over, mede doordat steeds met efficiënte knaldempers en weg van de huizen gesleept werd.

BiGGS is ondertussen een begrip geworden en leden deinzen er niet voor terug om vier uur te rijden om naar verder afgelegen treffens te komen. Sommige toestellen zijn ondertussen ook nog een flink stuk groter geworden (1:2,5), tot in de puntjes afgewerkt, en door opgelegde regels binnen de organisatie ook een stuk veiliger. De meeste piloten hebben veel ervaring en nieuwe leden worden deskundig opgevangen en begeleid tot dezelfde hoge standaards. Echtgenotes en kinderen zien er nu al even veel naar uit als hun bezeten piloten om naar de verschillende treffens te komen. Sommige gastclubs maken het plaatje nog completer door maaltijden, BBQ's, springkastelen, zwembadjes, partytent, live muziek of dergelijke te voorzien. Hoewel de eigenlijke treffens alleen tijdens weekends en feestdagen doorgaan, wordt door sommige gastclubs toegestaan om vroeger te komen kamperen en later te blijven. Voor een aanvaardbare jaarlijkse contributie krijg je de mogelijkheid om 25 à 30 dagen te vliegen op diverse geschikte modelvliegvelden in België, Nederland en Duitsland. Buiten de kosten van aankoop van je toestel (brandstofkosten worden door BiGGS gedragen) is dit het goedkoopste tijdverdrijf waarbij je hobby en familie kan combineren.

Alhoewel bij BiGGS het vliegen nog steeds het hoofddoel is, werd het doorheen de jaren slechts een onderdeel van het totaal weekendpakket. Het Bourgondische vakantieaspect maakt dat vliegen bij BiGGS een totaal andere ervaring is dan wat je gewoon bent in een locale club, met als bonus dat je familieleden er ook bij betrokken zijn. Heb je modelbouw en vliegervaring, een uit de kluiten gewassen schaalzwever of een sleeptoestel, aarzel dan niet om wat verder te kijken op deze website of ons te komen bezoeken tijdens een treffen.