Nieuwsbrief 2 september 2018

02/09/2018 - Een nieuwsbrief over het komende treffen in Sint-Truiden, de aanzet voor de jaarvergadering, en als nieuwtje een thema van Richard over veiligheid.

Sint-Truiden

Het treffen in Sint-Truiden staat voor de deur, goed weer is voor dit laatste treffen van het jaar besteld en het ziet er naar uit dat het tijdig zal worden geleverd. Aankomen kan vanaf woensdag ochtend om 10u. Wie wil meedoen aan de BBQ zou deze moeten bestellen (door zich in te schrijven) voor maandag 3 september. Als aanspreekpunt voor dit treffen is er ook dit jaar weer Patrick Peetersem, die er het hele treffen voor ons zal zijn.

info Sleper

Het zou tof zijn als we nieuwe leden of geïnteresseerden kunnen helpen bij hun zoektocht naar een goede sleper. Zelf heb ik wat gegoogeled en ik heb een ontegenspreekbaar bewijs gevonden wat de beste sleper is. De beste sleper is degene die klaar staat als je als zwever omhoog wilt.

Jaarvergadering

Net als vorig jaar zullen we de jaarvergadering ook dit jaar doen op de laatste dag van het laatste treffen. Concreet wordt dat zondag ochtend 9 september om 9u30 in Sint-Truiden. Iedereen is welkom om te komen luisteren op die vergadering, maar input verwachten we enkel van de toegetreden BiGGS leden. Er is van enkele leden wat kritiek op de vergadering tijdens een treffen, maar aangezien er op zondag ochtend toch weinig wordt gevlogen gaan we het net als vorig jaar doen. Omdat de jaarvergadering ver voor het nieuwe seizoen valt is alle input welkom en kunnen we er als bestuur ook proberen op in te spelen.
Hieronder staat trouwens onze voorlopige wishlist voor de treffens van volgend jaar. Bekijk je al eens of er geen treffen samen valt met een andere belangrijke activiteit ?
PMF 12-14 april ?
Odoorn 25-28 april
Prowing Soest 3-5 mei
TMV 29 mei – 2 juni
Juchen ?
Ter Apel 5-7 juli (2 weken na Juchen) ?
Pottes 22-28 juli ?
Grevenbroich ?
Battice 16-18 augustus ?
Sint-Truiden 4-8 september ?

Briefing

BiGGS organiseert op elke officiële vliegdag om 10u een briefing bij de box. De meesten hebben deze briefing al vaak gehoord, en het terugkerend deel proberen we zo kort mogelijk te houden. Maar er is regelmatig info (zoals de buur die we moesten mijden in Battice) die toch telkens wisselt. Daarom willen we nogmaals vragen aan iedere deelnemer om er elke dag om 10u bij te zijn. Ik hoop op je begrip hiervoor en zie je graag verschijnen bij de box.

Een tip van Richard

Deze zomer was ik in Oberes Weisstal. Prima club, erg gezellig maar een lastig veld, midden in de bossen. Met Noordenwind nauwelijks bevliegbaar vanwege een staande wervel in het aanvlieggebied. Naast de normale verwondering over mijn dikke sleeplijn (de Duitsers zijn erg star…) en de gebruikelijke reserve jegens een nieuwe sleper, die na een aantal sleeps als sneeuw voor de zon verdween… zag ik toch weer een dramatische les: Een grote SZD viel finaal aan gort vanwege een afglijden kort na de start. Want de man moest zo nodig op lage hoogte het wiel intrekken….je voelt het al, in de stress van de turbulente start de ontkoppelhaak bediend. Wij waarschuwen daar steeds voor, ook in het sleephandboek. De man was goed bekend met zijn zwever, hij vloog er al kennelijk 6 jaar mee en had dit nog nooit verkeerd gedaan. Mij lijkt het een goede gewoonte om je wiel in te trekken als je minimaal op circuithoogte komt (pakweg 60 a 70 meter). Zo ben je je er bij elke sleep van bewust dat je op circuit kan mocht er iets fout lopen. Is het wiel nog uit (dus ben je te laag), vlieg dan geen volledig circuit maar probeer te landen waar je kist het minst schade oploopt. Bekijk de uitwijkmogelijkheden altijd even voor je vliegdag start.
Een maand later was ik op een nabijgelegen club (Marburg-Lahntal) en was het opnieuw raak: nu wilde de vlieger de telemetrie aanzetten kort na de start….maar kon met veel geluk terug landen. Laat echt alle overbodige handelingen weg tot je op veilige hoogte bent, desnoods tot na het afkoppelen op hoogte, dan heb je alle tijd. Wij als slepers merken het niet eens als je met je wiel uit gesleept wordt, sterker nog, het wordt mogelijk zelfs stabieler omdat hij niet zo snel weg schiet als er even te vlak gevlogen wordt. Overweeg desnoods de gear schakelaar te vervangen door een “lockable” schakelaar, die moet je dus eerst omhoog trekken voordat je hem kunt bedienen. Ik heb deze op al mijn zenders waar ik ook jets mee vlieg. Nee, gebruik deze NIET voor de ontkoppel schakelaar, die moet je SNEL kunnen bedienen :-).

Vliegende groetjes,
Het BiGGS bestuur