Nog Even Geduld, BiGGS Staat In De Wacht

16/03/2021 - De dagen worden weer langer en ook wordt er al regelmatig een mooie vlieg dag gesignaleerd. De lente komt eraan. Normaliter gaat volgende maand het BiGGS seizoen weer los. Nu zijn vele modelvliegvelden nog beperkt open, mag er geen bezoek ontvangen worden en een aantal is zelfs nog gesloten.
Corona, covid-19, het virus legt helaas nog een heel zware druk op onze recreatieve wensen.

In een eerdere nieuwsbrief is een BiGGS programma voor 2021 gecommuniceerd, maar met de nodige kanttekeningen. Op de BiGGS website is dat programma niet gepubliceerd vanwege de vele onzekerheden die er helaas nog steeds zijn. Dezelfde trend als vorig jaar is nu zichtbaar wanneer er naar de grotere evenementen wordt gekeken als ProWing International te Soest. Deze was rond 1 mei gepland, maar is inmiddels verschoven naar eind september. Laten we positief blijven denken. De landelijke vaccinatie programma’s zijn in volle gang en dat geeft meer licht aan de horizon.

Voor de treffens in april zal dat echter te laat zijn. Er zijn nog teveel beperkingen. Bijvoorbeeld eerder deze week hebben de Nederlandse gemeenten gemeld dat er t/m 5 mei geen vergunningen voor evenementen worden afgegeven. Daarnaast, en ons inziens ook het belangrijkste, moeten we met elkaar verstandig zijn en geen risico’s nemen ten aanzien van de gezondheid van anderen en onszelf.
Zijn er mogelijkheden om op kleine schaal samen te vliegen dan communiceren wij dat tijdig. Kamperen op locatie zal dan waarschijnlijk niet mogelijk zijn. Maar vaak zijn er campings in de buurt beschikbaar.

Nieuwe EU-regels Drones

Er kan nog weinig toegevoegd worden aan de nieuwe EU regels voor Drones ingegaan op 31-12-2020. In ieder geval is een exploitant nummer (Operator-ID) verplicht op elke RC modelvliegtuig boven de 250 gr of ook daaronder met camera. En het advies om een vlieg bewijs (Flyer-ID) A1/A3 in het bezit te hebben. Het vliegbewijs is nog niet overal verplicht. B.v. in Nederland is Regeling Modelvliegen nog van toepassing waarbij modelvliegvelden aangesloten bij de KNVvL of FLRCV tot eind 2022 een uitzondering positie hebben (de SNMV is hier nog niet vermeld).
Check ook of je nog afdoende verzekerd bent, met name wanneer je niet bent aangesloten bij een overkoepelende organisatie. De polissen van diverse Wettelijke Aansprakelijkheid verzekeringen zijn aangepast, maar niet altijd even helder. En zeker wanneer je model de 20 kg grens passeert.
Samengevat nog veel onduidelijk.

Geniet vooral van de eerste vluchten dit jaar op de lokale vereniging. Hopelijk binnenkort beter nieuws aangaande BiGGS treffen.

Groeten namens het BiGGS bestuur,
Carel