Nieuwsbrief 18 januari 2023

18/01/2023 - De winter is nog even meester van ons land, dus laten we vooral vooruit kijken naar volgend seizoen.

Is staartslepen veilig ?

Richard stuurde ons een berichtje over de veiligheid van het slepen dat we graag met jullie willen delen. Er zijn wel eens vragen waarom wij als modelvliegers niet met een “staart” haak aan de trekkende machine vliegen. De lijst met ongevallen toont aan dat het kan maar wel de nodige risico's inoudt (met verlies van minstens de sleper tot gevolg). Als de zwever de staart van de sleper gaat “optillen” of neerwaarts trekken, kun je dit onmogelijk meer tegenwerken met het hoogteroer van de sleepmachine. Je bent als sleper kansloos. Dan ben je als mandragende zwever nog in het enorme voordeel dat je de sleepkist recht voor je neus hebt (of zou moeten hebben…) en in tegenstelling tot een modelzweef piloot, die het onderlinge verschil in hoogte, zeker op grotere vlieghoogte, gewoon niet meer kan zien in veel gedeelten van het gevlogen traject. Ach, misschien met een camera in de neus van de modelzwever, een stabiele, snelle en goede dataverbinding en twee zeer goed op elkaar ingespeelde vliegers zou het misschien mogelijk zijn… Maar ik zou mijn slepers er niet aan wagen! Kijk naar het duideljke filmpje van "Pure Glide".

Check slepers én zwevers

Veiligheid is en blijft een stokpaardje bij BiGGS. Voor de een gaan we niet ver genoeg, voor de ander soms wat te ver. Dat zal zeker zo blijven. Een goede tip die we kregen was om leden elkaars kisten te laten controleren. Dat maakt de controle heel amikaal en zeker niet authoritair. Het gaat niet enkel over de slepers, maar ook over de zwevers. Het lijkt me prima om bij de start van elk seizoen je kisten eens te laten nakijken door een vriend, die met een ander oog misschien je kist wel kan redden van een jammerlijke crash. Met name het lossen van de sleepkoppeling en het functioneren van de failsafe is iets dat mettertijd nogal eens wordt vergeten. Hopelijk nemen we allemaal deze tip ter harte en wordt de veiligheid bij de start van het komende seizoen weeral ietsje beter.

Nieuwe kledij

Er zijn al wat nieuwe polo's besteld maar Evelilne en Danny wachten nog op heel wat meer inschrijvingen. Is het aan je aandacht ontsnapt, kijk dan zeker even terug naar deze nieuwsbrief.
Na lang wachten (en veel aandringen van Eveline bij de leverancier) zijn vandaag ook de nieuwe petjes gearriveerd. Bestel deze zeker mee met je polo's! BiGGS verkoopt ze aan de democratische prijs van € 15 per petje.

BiGGS_Polos_Petjes_2023-01-1.jpg

Voorlopige agenda

Onze agenda staat al even in de steigers maar zowel de ALV van Pottes als bevestiging van Grevenbroich laten nog even op zich wachten. Met onderstaande lijst kan je toch al onder voorbehoud enkele data markeren in je agenda.
- PMF (Pasen 9 april)
- Odoorn (eind april 27-30 april, of tot 1 mei)
- Tongeren (Hemelvaart 18 mei)
- Ter Apel (23 juni?)
- Pottes (weekend na 21 juli)
- Grevenbroich (datum nog onbekend)

Bekende niet-BIGGS treffens:
- Someren (15-17 september?)
- Bastogne (1-3 september?)
- Wezeren (15 augustus)

Loslopende honden

Echtgenotes en honden zijn (naast soms ook wel een vliegtuigje) onlosmakelijk verbonden aan BiGGS, en dat willen we graag zo houden. Om te vriend te blijven in elke club en om vergeten hondenpoep te vermijden denken we als bestuur wel dat we (opnieuw) iets strikter moeten omgaan met hoe we onze vriendjes op en rond het veld begeleiden. Rond je caravan kan je hond zeker wel even loslopen, zeker als je zoals Fred een draadhekje meebrengt of als je zoals bij Marino een hondje hebt dat vanzelf al niet meer meer dan 10 stappen zetten. Maar van zodra je rond loopt op de camping of het veld lijkt het ons nodig dat je hond steeds onder appel is. Aangezien we graag een praatje slaan met mekaar is een lijn dan misschien wel de beste optie. Denk er ook aan om steeds een poepzakje bij de hand te hebben als je met je hond weg gaat van de caravan. In België is dat trouwens bij wet verplicht. Over een werkbare oplossing voor het aanlijnen van de echtgenotes denken we nog even na. Alle input is zeker welkom.

Met vliegende groet,
Bert