Nieuwsbrief mei 2017

13/05/2017 - O.L.H. Hemelvaart wordt gevierd, ook bij BiGGS. Kom de processie vervoegen in de hemel boven het plein van Henis, en schuif mee aan voor de viering rond het clubhuis, waar de leden hun dorsten kunnen laven terwijl ze epische taferelen kunnen uitbeelden rond rijkelijk gevulde tafels en luisteren naar de hemelse zang van Dréke.

Winterwerk & Odoorn

Nadat het bestuur tijdens de wintermaanden vooral papierwerk had verricht, kwam eind april de ultieme test betreffende het voortbestaan van BiGGS: kon de nieuwe ploeg het aan om een treffen ter plaatse te leiden en waren er genoeg leden overgebleven en bereid om hen te volgen in de nieuw ingeslagen weg? Met Odoorn als (voor velen te) verre destinatie was het bang afwachten wat het zou geven. Uiteindelijk bleek het voor allen die de sprong in het ongewisse waagden een goede keuze. Het eerste BiGGS treffen in 2017 te Odoorn was een succes, ook dankzij de geweldige omkadering door het nieuwe bestuur van OLC. Het geïllustreerd verslag van dat treffen hebben jullie waarschijnlijk reeds gelezen op de website bovenaan de pagina Treffens 2017.

Nieuwe treffens

De gedetailleerde voorbereidingen door de respectievelijke contactpersonen heeft vruchten afgeworpen en een voorbezoek met checklists en vragenlijsten is nu voor alle treffens standaard geworden. Er zijn ondertussen door het bestuur initiële contacten en voorbezoeken gemaakt met totaal nieuwe clubs en locaties, maar gezien hun agenda’s zullen die treffens pas in 2018 kunnen ingelast worden. Als nieuwe treffens finaal worden komen we uiteraard met meer nieuws hierover.

Tongeren

Op korte termijn staat het gerenommeerd treffen van Tongeren reeds voor de deur. Breugeliaanse festijnen met danspartijen op de tonen van populaire live muziek maken van dit vijfdaags zweeftreffen een unieke ervaring voor de talrijke families die hier het hemelvaartweekend komen spenderen. Op de website kunnen jullie zien dat er flink wat gastronomische mogelijkheden aangeboden worden maar vergeet niet dat het door de officiële feest/brugdagen voordien belangrijk is dat de traiteur ten laatste op 22 mei de bestellingen moet binnen hebben, en daar worden geen uitzonderingen meer op gemaakt. Gelieve dus op tijd in te schrijven voor het treffen, te bestellen en de sommen over te schrijven die jullie daarna per mail toegestuurd krijgen, wacht niet tot de laatste dag want ook wij hebben tijd nodig om alle info te verwerken en door te sturen naar TMV. De inschrijvingen voor Tongeren zijn reeds begonnen maar gebeuren nog te traag. Onfortuinlijke toestanden zoals verleden jaar op de wei zullen er niet meer te zien zijn (behoudens een zondvloed in de komende weken), zie hieronder een foto getrokken op 10mei2017 toen de boer geen risico’s meer wou nemen met de regen en reeds de ganse camping gemaaid heeft. Wij hebben indien nodig ook kortbij een old-timer tractor standby staan voor de ganse duur van het treffen.

Weide_Tongeren_gemaaid.png

Stock-verkoop

Tijdens het treffen zal BiGGS ook stock verkopen die het nog liggen heeft na de overname. Behalve de gekende resterende polo’s en jassen (beperkt aantal maten beschikbaar) en totaal nieuwe geborduurde petjes voor 2017, zullen ook de resterende oude beige t-shirts tegen sterk verminderde prijzen verkocht worden. Breng dus wat cash geld mee want pinnen kunnen we niet, en we hebben geld nodig om nieuwe kwaliteitsartikelen te laten aanmaken.

Vlieghandboek

Tijdens Odoorn hebben wij de aangepaste procedures van het BiGGS vlieghandboek (staat op de website onder INFO) in de praktijk uitgeprobeerd en ondertussen te velde reeds wat aanpassingen uitgevoerd. Wij begrijpen goed dat dit een grote aanpassing is en verwachten ook niet dat iedereen die direct allemaal gaat (kunnen) implementeren. Het streefdoel blijft wel behouden en als iedereen ons met eigen stapjes wil volgen zijn we er van overtuigd dat dit gaat resulteren in nog meer harmonischer en veiligere vliegoperaties. De weerstand van mensen om nieuwe werkwijzes te omarmen is legendarisch. Denk maar hoeveel mensen er dagelijks nog geverbaliseerd worden omdat ze in de auto hun gordel niet dragen. Het is bewezen dat het dragen van gordels veiliger is, maar toch zijn er die dit als een beknotting van hun vrijheid ervaren en er zich tegen blijven verzetten. Het doel van het vlieghandboek is niet om hobbyisten te professionaliseren, maar vermits we met die grote/zware/dure modellen tot de hogere lagen van de modelwereld behoren, en we soms met 20 of meer het steeds beperktere luchtruim moeten delen, kunnen we ons echt niet meer permitteren om daarmee zonder een zekere discipline zo maar ons ding mee te doen zonder rekening te houden met anderen rond ons.

Wij vragen geen perfectie maar geef het een kans. Probeer elke vliegdag of treffen iets nieuws erbij te nemen en na een seizoen zal dit voor de meeste piloten een automatisme geworden zijn en zal iedereen merken dat de kans op incidenten/accidenten alweer afgenomen zijn. Het is niet omdat iets werkt dat iets anders niet nog beter kan werken, dat noemen wij vooruitgang en eens de knepen geleerd zijn kost het geen moeite meer (vergelijk het met de introductie van PC en Smartphone in het leven van de mens). Lees in het begin voor elk treffen het BiGGS vlieghandboek zodat het terug vers in het geheugen is, pas het geleidelijk toe en observeer wat anderen doen en zeggen. Ook wij maken nog steeds fouten (de mens is nu eenmaal een routinewezen) en zijn bereid om na het seizoen te evalueren wat het resultaat is en of er zaken moeten weggelaten/aangepast/omgegooid moeten worden. We staan ook hierin open voor jullie suggesties.

Happy landings, Laurence (secretaris BiGGS)