Pampa Modelfighters

Verslag treffen Pampa Modelfighters

BiGGS mocht weer van stal na een heel lange verplichte vakantie.

Eindelijk, na twee jaar weer een BiGGS Treffen. Op het prachtige vliegveld van Modelvliegclub Pampa Modelfighters (PMF) te Houthalen-Helchteren in België midden tussen de heide. Het vliegveld ligt op militair terrein. Kentekens werden van te voren aangemeld en het terrein mocht niet eerder dan om 09:00 paaszaterdagochtend betreden worden. Vertrek uiterlijk maandag later in de middag. Er waren maar liefst 35 aanmeldingen en het kampeerveld en de parkeerplaatsen liepen al snel vol. Voor de kampeerders was het goed voorbereid arriveren. Geen 230V aansluiting en drinkwater beschikbaar. Wel was er voldoende 230V beschikbaar in het clubhuis en op het accu laadstation bij het veld.

Twee jaar geen treffen, dat gaf bij velen een gevoel van onzekerheid. Kunnen we het nog, hebben we iets over het hoofd gezien. Maar daar was geen reden voor. Gedisciplineerd als BiGGS is, zaterdagmorgen om tien uur briefing, waarna het slepen soepel op gang kwam. Tot een uur of 6 in de middag werd er zeer frequent gevlogen en was er regelmatig een flinke file zichtbaar bij de startplaats. Het weer was uitstekend met veel zon. Er was thermiek aanwezig, maar niet heel enthousiast, mede door een ferm windje. Er was ook een elektro sleper beschikbaar voor zwevers tot ongeveer 10 kg. Uiteraard was er veel bij te praten na 2 jaar. De inwendige mens werd goed verzorgt door de gastclub gedurende de dag en s’ avonds was het gezellig druk in het clubhuis.

Met de gastclub was ook afgesproken dat er voldoende ruimte zou zijn voor de lokale vliegers die met andere toestellen vlogen. Hierbij was essentieel dat alle vliegactiviteiten vanaf 1 vliegplek zouden plaatsvinden. Daar is door de gastclub vliegers regelmatig gebruik van gemaakt en dat ging in goede harmonie. De vluchtleiders hadden daar een zeer belangrijke rol in.

Op eerste paasdag geen paaseieren zoeken, maar heerlijk vliegen. Al voor de briefing werden de eerste starts gemaakt en er waren nog enkele vliegers meer gearriveerd. Veel drukte op het veld. De weersomstandigheden waren gelijk aan de dag ervoor. De thermiek speelde spelletjes met de zwevers, wat regelmatig een file gaf bij de startplaats. Maar ook bij de landing waar soms 5 zwevers gelijktijdig (en noodgedwongen) aan het landing circuit begonnen.

Tweede paasdag verliep wat rustiger. Er waren al enkele vliegers vertrokken en aan het einde van de dag moest iedereen weer vertrokken zijn na het veld schoon achter gelaten te hebben. Wat betreft de thermiek was dit de topdag. De slepers hadden daardoor een rustig programma en was er meer ruimte voor de elektro sleper.

We kunnen enkel de conclusie trekken dat het een zeer geslaagd treffen is geweest met een minimaal aantal incidenten met de modellen. We zijn het niet verleerd na twee jaar stilzitten en dat geeft BiGGS nieuwe energie om het treffen programma 2022 te vervolgen. Het bestuur van PMF was ook content met de gang van zaken gedurende het treffen en zien BiGGS graag terugkomen volgend jaar.

Op naar het volgend BiGGS treffen. Bij de Odoorner Luchtvaart Club in Drenthe van 28 april t/m 1 mei. Men kan zich nog opgeven en er is ook kampeer plaats beschikbaar vanaf 27 april namiddag.

Namens het BiGGS bestuur
Carel Verhart

Foto's treffen Pampa Modelfighters