Ter Apel

Verslag treffen Ter Apel

BiGGS was te gast in Ter Apelkanaal.

Ter Apel staat de laatste maanden bekend om zijn overvolle aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) waar de meeste asielzoekers in Nederland eerst naar toe gaan. Modelvliegclub Ter Apel (MTA) heeft zijn veld echter in Ter Apelkanaal, een klein dorpje met amper 1000 inwoners, in de buurt van Ter Apel en een typische veenkolonie met veel agrarische bedrijven en een aardappelmeelfabriek.

Voor degene die niet zo bekend zijn met de omgeving, en met een grote aanhanger achter de auto, sloeg de vertwijfeling toe op het moment dat de routeplanner aangaf af te slaan richting de Achterbeetseweg, notabene een smalle doodlopende weg en er was geen modelvliegveld te bekennen. Toch maar doorrijden en ja hoor na een paar honderd meter kwam het modelvliegveld in zicht.

Het derde treffen, na 2 jaar verplichte rust. Gelukkig waren de draaiboeken nog redelijk actueel en kon het treffen zonder veel hoofdbrekens georganiseerd worden. Een zorgpunt was wel de beschikbaarheid van BiGGS slepers. Lokaal waren er voldoende slepers voor de kleinere zwevers en in het weekend kwam daar nog een sleper bij voor zwevers in de categorie tot 25 kg.

Op woensdag werd de camping ingericht en arriveerden de eerste deelnemers. Donderdag de officiële start van het BiGGS treffen. De grotere zwevers moesten nog even geduld hebben. Aan het begin van de middag kwam er een sleper beschikbaar om deze categorie te slepen.
Een zwaar regenfront verstoorde de vrijdagochtend. Na 14:00 uur was het droog en werd de dag vervolgd met vele mooie sleep- en zweef-acties. Ondertussen melden zich meer campinggasten. De kantinebeheerder Ingrid had op de donderdag al bedacht op de vrijdagavond een BBQ te houden en daar was veel belangstelling voor. Het werd een heel gezellige afsluiting van een prachtige middag met veel vliegplezier.
De zaterdag was een topdag. De laatste campinggasten kwamen binnen. Mooi weer, veel publiek, twee slepers en vele mooie vluchten. De thermiek liet het wel een beetje afweten, maar dat mocht de pret niet drukken. Er werd gehopt van thermiekbel naar thermiekbel waardoor vluchten van bijna een uur mogelijk waren. Aan het begin van de avond was er een voortreffelijk buffet geregeld. De dag werd daarna gezellig afgesloten.

De laatste dag was alweer aangebroken. Zeer tevreden deelnemers, maar na drie intensieve dagen was de energie een beetje op. In de middag liep het veld snel leeg. Een week voor het treffen was de weersverwachting niet al te vrolijk, maar het weer heeft zich coulant gedragen tijdens het treffen. Het bestuur van Ter Apel is zeer content en verwacht ons volgend jaar weer terug, het liefst met meer deelnemers.
Al met al weer een geslaagd BiGGS treffen.

Namens het BiGGS bestuur
Carel Verhart

Foto's treffen Ter Apel