Nieuwsbrief april 2018

20/04/2018 - Voor het seizoen start willen we nog enkele dingen kort met jullie delen. Ik ben het bijna beu om enkel maar brieven naar jullie te schrijven en kijk er naar uit om jullie in levende lijve op het veld terug te zien !

Treffen Odoorn

De inschrijvingen voor Odoorn zijn geopend en er zijn al 20 aanmeldingen, maar inschrijven kan nog steeds. Wie ook van de BBQ wil genieten willen we vragen om vóór 24 april in te schrijven. Dit treffen valt samen met Prowing in Soest, maar we hoorden al van enkele leden dat ze het gaan proberen te combineren.

Profiel BiGGS leden

Een aantal leden (14 om niet heel precies te zijn) hebben hun lidgeld gestort, maar hun profiel op onze website nog niet aangepast. Omdat we geen ledenverzekering meer hebben, is het noodzakelijk dat je je profiel even bekijkt en bijwerkt. Nadat je bent ingelogd zie je rechts bovenaan “mijn account”. Overloop daar even alle velden aub, en vul zeker het nummer van je vliegbond in (KNVvL, VML, AAM, DMFV, …). Als je onderaan “opslaan” klikt krijg je meteen een overzichtje van de gegevens die BiGGS van je heeft. Onderaan dat mailtje staan ook onze betalingsgegevens. Mocht je voor dit seizoen al betaald hebben, mag je dat stuk uiteraard negeren.

Modelvliegen in de EU

Er zijn vele ontwikkelingen gaande in de landen waar BiGGS leden vliegen, welke uiteindelijk zullen resulteren in een Europese regelgeving. Laten we hopen dat het gezond verstand zegeviert en onze mooie hobby niet gevangen gaat worden in een onmogelijk keurslijf.

Info over Vlaamse brevetten

VML heeft op haar jaarvergadering aangekondigd dat het B-brevet zal worden omgevormd tot een B1. Voor toestellen boven twaalf kg wordt een B2 brevet verplicht, maar dan moet er eerst nog een ministerieel besluit volgen. Voorlopig is geen enkel brevet voor VML leden verplicht, behalve als ze in Frankrijk willen vliegen. Van zodra er meer duidelijkheid is over dit onderwerp volgt er meer info in een komende nieuwsbrief.

Regelgeving in Nederland

Ook aan Nederlandse zijde is er beweging in de regelgeving en is er onzekerheid over de uitkomst. De wet die dit reguleert, waaronder de regeling modelvliegen, zou naar verwachting op 1 april gewijzigd worden, maar dat is uitgesteld. We gaan er dan ook vanuit dat voor de beide Nederlandse BiGGS treffen dit jaar geen verrassingen uit de hoge hoed komen, zoals bv een beperking van de huidige 300 m hoogte grens voor de betreffende locaties.

Vliegen in Duitsland

Sinds eind vorig jaar is er een “kenteken” verplicht aan de buitenzijde voor toestellen zwaarder dan 250 gram. En is er geen vliegleider aanwezig op de locatie dan is de piloot verplicht een “Bewijs van kennis voor modelluchtsporten” in het bezit te hebben. Meer informatie in de nieuwsbrief van 15 januari en op de website van www.dmfv.aero.

Vlieghandboek

Afgelopen winter is, zoals afgesproken op de jaarvergadering in Sint-Truiden, een en ander aangepast in ons vlieghandboek. Met name de calls die we gebruiken zijn vereenvoudigd zodat het verstaanbaar blijft als we met een meertalig gezelschap in de box staan. Deze wijzigingen zullen tijdens de briefings worden duidelijk gemaakt, maar het is zoals elk jaar de bedoeling dat je ons huishoudelijke reglement en het vlieghandboek doorleest voor je naar het eerste treffen komt.

Vliegende groetjes,
Het BiGGS bestuur