Odoorn

Verslag treffen Odoorn

Het treffen Odoorn was een schot in de roos, maar je moest wel tot in Drente kunnen schieten om te kunnen genieten van het succesvolle openingstreffen in het soms winderige noorden. Lees het ganse verslag en bekijk alle foto's door hieronder te klikken op "Lees meer".

Voor het eerste treffen van het nieuwe seizoen onder zowel een nieuw BiGGS als OLC bestuur was het voor allen uitkijken naar het resultaat, en dat mocht er uiteindelijk wel wezen! Niet nieuw was de extreem noordelijke ligging van het mooie veld en de onvoorspelbaarheid van het weer tussen de aprilse grillen, ijsheiligen of lentekriebels. Hoe beter de voorspellingen evolueerden, hoe meer extra inschrijvingen we zagen.

BiGGS_Odoornerveen_2017_(67).jpg
Het BiGGS reizend circus plant de vlag bij OLC, een uitstekende weekend match

Vermits we op Koningsdag 27 april vanaf 16u mochten aankomen was het vlot rijden door die feestdag. Het was fris en winderig toen de eersten aankwamen maar de ontvangst en temperatuur in het gezellig OLC clubgebouw deden dat snel vergeten. Voor degenen die wilden werd afhaalfriet met uitgebreide keuze vlees besteld en voordat ik mijn eerste heerlijk Grolch biertje binnen had (gelukkig smaken niet alle NL bieren als Heineken), zaten leden van onze beide clubs gemengd aan een lange tafel samen te eten en gezellig te tateren. Alhoewel de menu dagelijks veranderde (met dank aan Jaap zijn kookkunst), bleef die tafel elke avond vol met leden die achteraf ook nog lang bleven “ouwehoeren” rond de toog. Meerderen onder ons namen noodgedwongen de helft van hun eten en drinken terug naar huis op het einde van dit treffen, volgend jaar hou ik daar alvast rekening mee als ik mijn koelkast inlaad voor een volgend Odoorn treffen.

Vrijdag 28 april was de eerste vliegdag maar het was frisjes. Met startbaan 22 in gebruik (je weet wel die waar je eerst achter de bomen komt afdraaien en dan boven de weg binnenkomt over de haag) waren er niet zoveel kandidaten maar er werden toch wel een paar sleeps gevlogen door de dappersten onder ons (en dat waren niet alléén Galliërs). ‘s Avonds kwamen nog wat hardwerkende Nederlanders en Belgen de camping opgereden zodat we ondanks de bestuurswissel perikelen de opkomst van 2016 evenaarden, en dit ondanks 3 onfortuinlijke afzeggingen. Deze opsteker gold zowel voor BiGGS als voor OLC, blijkbaar is het vertrouwen teruggekomen in beide organisaties.

Zaterdag 29 april was de mooiste vliegdag. De geringe wind liet ons toe startbaan 31 te gebruiken. De vernieuwde BiGGS-Box werd opgesteld maar het nieuw vlieghandboek werd blijkbaar nog niet goed gelezen want om 10u stond alleen het bestuur er om de briefing te geven. Ondanks het geschikt vliegweer (met een frisse NW wind) was er weinig animo en vlogen vooral bestuursleden om de nieuwe procedures in de praktijk te testen. Pas na het middageten kwam het treffen goed los. 6 van de 7 aangemelde slepers waren luchtwaardig en na de obligate jaarlijkse fail-safe check waren gedurende de rest van het treffen steeds 2 slepers standby of aan het draaien, wat een luxe voor een vijftiental zwevers! De wachtrij bleef beperkt en door de warmte na de middag werd het thermisch. Zo erg zelfs dat er op het einde van de namiddag “dust devils” ontstonden op de nabijgelegen akkers. Dit ging gepaard met een tijdelijk 180° draaien van de wind zodat zwevers en slepers last kregen om te landen op die korte baan. Naar de avond toe klaarde het helemaal op en konden we het vlees buiten op de BBQ’s leggen, het startschot voor alweer een rijkelijke en goed verzorgde maaltijd. Daarna werden de korte speeches gehouden en geschenkjes uitgewisseld, waarna nog lang nagepraat werd zowel in de bar als in de voor het evenement opgestelde tent ernaast. That’s BiGGS life !

BiGGS_Odoornerveen_2017_(77).jpg
Hier moest niet gevraagd worden om met de duim omhoog te poseren voor de foto

Zondag 30 april stonden we op onder een stralende blauwe lucht, maar toen we de BiGGS-box verplaatsten naar het begin van startbaan 13 merkten we snel op dat de wind wel heel snedig was. Een flash bericht werd rondgestuurd dat de briefing voor onbepaalde tijd uitgestelde. Het weerbericht meldde windkracht 4 in de morgen, met windstoten tot 5 in de namiddag (dat bleek correct want een serieuze tak brak van een boom af aan de ingang). Ondanks de wind konden 1 moedige sleper en 3 penetrerende zwevers de lucht in maar na een paar starts besloten ook zij wijselijk om de rest van de dag op een stoeltje in de zon te genieten van een mooie rustdag. Spijtig voor de talrijke zondagtoeristen die naar de vliegactiviteiten kwamen kijken, de kantine van OLC heeft er wel bij gevaren. Het hoogtepunt van die dag was voor velen het onaangekondigd hoog bezoek van ereleden Gerard en Betty, twee resterende stichters van BiGGS zo’n 12 jaar geleden, en nog steeds actief betrokken als effectieve leden. De aanmoedigingen die we kregen betreffende de veranderingen en ingeslagen weg waren zowel hartverwarmend als emotioneel geladen voor beide partijen. Gezien de felle wind en het feit dat nog vele leden ‘s anderdaags hun brood moeten verdienen, vertrokken al wat piloten op het einde van die mooie namiddag.

BiGGS_Odoornerveen_2017_(38).jpg
De BiGGS speeltuin voor een lang gezellig weekend

Maandag 1 mei is traditioneel een Belgische feestdag voor de arbeiders, vandaar dat OLC die extra vliegdag aan het weekend gekoppeld had. Ik kan alleen veronderstellen dat de OLC vrijwilligers een dag verlof genomen hadden om ons te blijven dienen, zowel op het veld als ernaast, waarvoor dank. Het was rustig weer en we vlogen achter slepers Big Ruud en Giant Simon vanop baan 09 tot halverwege de namiddag. Ondanks de flauwe bewolking konden vluchten van 20 minuten gemaakt worden zelfs met oudere modellen. Tegen 15 uur begonnen de meeste kampeerders af te breken en in te pakken want de weg naar huis zou lang gaan duren door aangekondigde regen en files .

Ondanks de weergoden ons niet elke dag even goed gezind waren was Odoorn toch een heel geslaagd treffen. De roestige vingertjes na de lange winter hebben hun vaardigheden teruggevonden op onze zenders, en degenen die zich de moeite getroost hebben om die verplaatsing te maken (via uitstekende vlotte wegen) gingen voldaan terug naar huis. Voor degenen die geen zin hebben om een caravan zo ver te slepen zijn er in de omgeving een zevental B&B’s maar gezien dit zowel voor Nederlanders als Belgen een verlengd weekend is moet je wel tijdig reserveren. We waren blij alweer nieuwe gezichten te zien die Odoorn wilden verkennen en zijn er van overtuigd dat er volgend jaar nog meer op dit fijn treffen zullen komen. Voor het BiGGS bestuur was het een eerste test met allerlei nieuwe mensen, materiaal en procedures. De lessen werden eruit geleerd en tegen Tongeren zullen de hiaten grotendeels moeten verholpen zijn. De seizoenstart werd niet gemist, ook niet voor de vliegers van Odoorn die het zo fijn vonden dat sommigen reeds lid geworden zijn en serieus overwegen dit jaar nog naar zuiderse treffens te komen.

Next year same place same time ?

Met vliegende groeten van uw secretaris, Laurence

Foto's treffen Odoorn