Sint-Truiden

Verslag treffen Sint-Truiden

Bij deze een klein verslagje van het afgelopen sleeptreffen te Sint-Truiden.

Op woensdag 6 september kwam een handvol kandidaten al aangereden. Via een kleine opening in het hekje thv de straat en het vliegterrein kon iedereen gelijk de kampeerplaats oprijden. Eens uitgestapt kon je onmiddellijk de strakke wind voelen. Deze laatste heeft ons de volgende dagen ook niet echt met rust gelaten. Maar daarover straks meer. Het opstellen van camper en caravans werd dan ook volgens de te verwachten windrichting uitgevoerd, zodat iedereen met de luifel of voortent een beetje beschutting had. Goed begonnen is half gewonnen!
Qua vliegen was er die dag niet veel activiteit; een proefvlucht door Erik met een spectaculaire landing liet ons duidelijk zien dat het toch wat (te) turbulent was. Dan maar tijd voor een aperitiefje.

Donderdag zag er al een stuk beter uit. Met een handvol zweefpiloten en 2 sleepkisten kon iedereen vlot naar boven, maar het kleine beetje thermiek en strakke wind, bracht iedereen ook vrij snel weer naar beneden. Ideaal voor onze nieuwe sleepiloot Dirk om met zijn Bidule111 flink te oefenen. Gedurende de dag zag je hem stap voor stap betere sleepvluchten maken. Het aanbod van verschillende type zwevers was een ideale lesdag voor hem. Bravo Dirk. Goed gedaan. Hoe het sleeptouw tijdens de sleep van Laurence en Erik, tussen het richtingsroer van de Blanik terecht is kunnen komen, werd het raadsel van de dag. Wel hebben we de Rans allerlei capriolen zien uitvoeren dewelke alle wetten van de aerodynamica tarten. Maar met de ervaren Erik aan de stuurknuppels, werd deze eigenaardige situatie koelbloedig opgevangen en afgewerkt met een mooie landing, zonder enige schade. De Blanik heeft hier wel een beetje schade opgelopen. Moe maar voldaan werd de dag afgesloten met een gezellige avond/nacht in de kantine. Onze gastheer Patrick vervulde zijn rol uitstekend. Wat een service en bediening! 5 Michelin-sterren.. op zijn minst, voor sfeer en gezelligheid.

Vrijdag werd een uitgeregende dag. Tja, dat was ook zo voorspeld en helaas hadden ze het gelijk. Misschien dat door de herfstachtige weersvoorspelling meerdere kandidaten thuis zijn gebleven. Het weer tijdens de treffens in 2017 zat ons niet altijd mee. We gaan voor beter weer in 2018!

Zaterdag werd er tussen de buien door wat gevlogen. Plastic zeil werd meermaals heen- en weer over de toestellen getrokken. Opnieuw een stevige bries, maar gelukkig altijd in de lengte van de piste. De vloot werd die dag nog aangevuld door een joekel van een K6, en nog een Bidule111, gevlogen door Daniël. Traditioneel werd zaterdag afgesloten door een geweldige barbecue. Alles was tot in de puntjes voorbereid. Kandidaten die zich op voorhand hadden ingeschreven kregen een envelop met daarin de “bonnekes” voor 3 stukken vlees en een drankje. Waarom de bonnetjes kleiner dan een postzegel waren, weet ik nog altijd niet. Maar die 5 Michelin-sterren golden evengoed voor de overheerlijke BBQ. Top! Een dankwoordje van onze voorzitter, warm applaus voor alle medewerkers van de gastclub, en een slotwoord van de lokale voorzitter zette de avond in.

Zondagmorgen startte met de aangekondigde vergadering om 09u30. Het verslag van die vergadering krijgt een eigen plaats op de site. Na de vergadering werd deze laatste vliegdag ten volle benut. Hier en daar kwam je kleine thermiekbellen tegen. Uitgerekte wolkenformaties en een matige wind in de lengte van de piste: prima weertje om opnieuw een kandidaat sleeppiloot, met name Daniël, bij te staan (dankjewel Eric) en te helpen om de uitgebreide keuze aan verschillende zweeftoestellen ophoog te trekken.
Voor de meeste zat het er zondagavond op, enkele zijn gebleven tot maandagmiddag. Een mooie afsluiter van deze editie BiGGS-2017 met alle elementen dewelke 2017 vertegenwoordigen: een beetje zon, een beetje regen, stevige wind en veel gezelligheid. Voila, nu eerste een aperitiefje; Santé.

Groeten van BiGGS, Marcel

Foto's treffen Sint-Truiden