Tongeren

Verslag treffen Tongeren

Tot vlak voor het treffen bleef het maar regenen waardoor de kampeerweide enigszins op een modderpoel leek. De weergoden arriveerden net op tijd en bezorgden ons vier prachtige vliegdagen.

Meedenkende deelnemers

De leden kwamen toe en de kampeerweide noch het veld er naast bleken bereidbaar. Door samen te denken met de lokale club en in te boeten op wat ruimte en comfort kregen we alle caravans en kampers (Danny telde er maar liefst 24) toch geplaatst op de parking en een hoek van het veld. Het was echt super om vast te stellen dat er niet werd over gezeurd maar dat iedereen creatief mee zocht naar een haalbare en toch veilige oplossing.

Natte voeten bij de start

Op woensdag (en zelfs donderdag) was de grasmat op vele plaatsen nog erg nat en we vroegen ons af of en hoe het treffen onder deze omstandigheden een succes zou kunnen worden. Toch kwamen de piloten het veld op en merkten we dat vliegen best wel aardig lukte, zeker als we konden landen op de drogere strook. Door het steeds beter wordende weer droogde de grond traag maar zeker op en werd het almaar leuker om op het veld te vertoeven. Heel dit treffen was qua beleving een langdurig crescendo.

Briefing

Danny is de geknipte man om BiGGS weer naar mooie tijden te leiden, en dat blijkt ondermeer tijdens zijn briefings. Hij heeft een eigen lijstje gemaakt me aandachtspunten en hij probeert leden en gasten elke ochtend zo duidelijk mogelijk te briefen wat er die dan wel of niet kan. Dat zijn briefing op vier dagen werd ingekort van 25 naar 3 minuten is ook wel een hele prestatie!

Vrijdag

Thermisch was vrijdag de topdag en werden er prachtige lange vluchten gemaakt. Het zicht was niet super dus iedereen bleef gegarandeerd binnen de gestelde EBR-68 limieten. Dit toont aan de je ook binnen de wettelijke beperkingen superlang kan boven blijven zonder motor.

Zaterdag full Crosswind

Op zaterdag hadden we een flinke Crosswind. En aangezien we de crosspiste onbruikbaar gemaakt hadden om kampeerplaatsen te creëren konden we niet anders dan koppig Crosswind te vliegen. Vele van de piloten trotseerden de wind en kregen een praktische herhalingsles van wat ze ooit geleerd hebben in de les aerodynamica. Dikke proficiat aan alle sleeppiloten die steeds hun kisten riskeerden om al dat moois de lucht in te trekken.

Mooie spullen

Het veld lag vol met prachtige kisten, maar de nieuwe springen er toch altijd een beetje uit. Wim zag ik voor het eerst met zijn ASW-31 en Laurence was (met nog een kleine mankepoot) present met haar Windex in US-kleurstelling. Laat die nieuwe kisten misschien nog eens een herinnering zijn om je toestellen te actualiseren op onze website. Dat doe je nadat je bent ingelogd onder "mijn account" en dan het tabje "Toestellen". Terwijl je daar toch bent; controleer nog even al je gegevens en federatienummers.

Aeromaniacs

Iedereen heeft het al gezien, maar toch mag dit niet in ons verslag ontbreken. Jeroen en Ken van de Aeromaniacs deden samen met Danny een prachtige duosleep met hun Blaniks. Gijs sleepte dan weer met zijn 61cc Bidule feilloos kleine tot grote zwevers omhoog. De synergie tussen BiGGS en locals is iets waar we altijd echt van genieten en dit staaltje kunde van deze toppiloten uit Tongeren was absoluut een verrijking voor dit treffen.

Buikjes vullen

In Tongeren weten we ondertussen dat er altijd een team klaar staat om onze buikjes binnen de kortste keren om te toveren tot ware vetpensen (jaja, we zuchten nu allemaal helaas). Het zal niet altijd supergezond zijn om toe te geven aan de Tongerse verleiding, maar één keer per jaar eens ferm zondigen moet absoluut kunnen. Een dikke mercie aan Team TMV is minstens op zijn plaats, en de keuze voor de nieuwe traiteur was een schot in de roos.
Zeker ook hartverwarmend is het als we mensen van BiGGS zien verschijnen om het lokale team te versterken. Met angst en schaamte om namen te vergeten noem ik toch wie ik zo voor de geest kan halen. Ik zag Nicole, Jaantje, Marjolein, Patricia, Beppie en Eveline regelmatig TMV vervoegen en dat verdient toch minstens een schriftelijk applaus in dit verslag.

Er is maar één nummer 1

Emile is binnen TMV het kloppende hart van de vereniging. Hij ziet alles en stuurt heel zijn team bij waar nodig. Ik heb er geen idee van of dit voor onze BiGGS leden zichtbaar is, maar misschien kan één voorbeeldje duiden hoe gedreven deze man is voor onze hobby. Emile liet ter elfder ure nog 22 ton steenpuin aanrukken in de hoop zo door een droge ingang de weide bereidbaar te maken. Om 6u30 stond hij paraat om dit puin in de inrit te storten. Dit werd later succesvol getest door de camper van Richard. Dit voorbeeld toont hoe Emile zich tomeloos inzet en hoe er moeite noch geld wordt gespaard om ons telkens weer in de best mogelijke omstandigheden te kunnen ontvangen. Dikke mercie Emile!

Jeroen

Jeroen maakte maar een korte passage in Tongeren want hij is nogal druk met studeren en zich voorbereiden. Hij oefent als een gek om Juliet Alfa vloeiend uitgesproken te krijgen want op 22 mei zal hij Barbara na een lange oefenperiode tot vrouw nemen (en normaliter ook vice versa). Kunnen we hier heel discreet onder mekaar afspreken dat we Babs en Jeroen op 22 mei met zijn allen een berichtje zullen sturen?

Welkom nieuwe leden

Wat ook opvalt is dat ons ledenbestand terug op 64 staat. In dit verslag nemen we graag even tijd om onze nieuwste telgen te verwelkomen. Deze werden links en rechts meteen geholpen door de andere leden wat een aangenaam gevoel gaf van vertrouwen en verwelkoming. Toestellen checken, wandelingen maken, hulp bieden waar nodig. In één woord familie gevoel.
Bij deze welkom aan:
Jurgen Vercamst met zijn ega Cindy.
Marnix van de Mortel en zijn wederhelft Hilde.
Jan van der Kroon en lieftallige vrouw Maria.

SMAC

BiGGS herdenkt op 25 en 26 mei samen met SMAC Sint Truiden Patrick Peetersem. We hopen daar met een talrijke groep te verschijnen om Patrick (en anderen die ons ontvielen) te herdenken. Meer info vind je hier op onze site.

Conclusie

Na een ellendig lange regenperiode waren de zonnige dagen in Tongeren een ware verademing. Het treffen was een feest en we kijken uit naar nog veel meer van dat. Peter en Emile hebben al toegezegd voor editie 19 in 2025!

Met vliegende groet namens het bestuur,
Bert

Foto's treffen Tongeren