Odoorn

Verslag treffen Odoorn

Het aantal piloten was niet zo hoog, maar er werd ontzettend veel gevlogen tijdens het achtste treffen in Odoorn.

Welke piste

Dit jaar hebben we tijdens vier mooie vliegdagen zo ongeveer elke mogelijke piste gevlogen. De wind was nooit heel sterk maar kwam wel elke dag uit een andere richting. Dat toont aan hoe multifunctioneel het grote veld met zijn L-vorm is. Het was ook voor onze grote kisten nooit een probleem om veilig op het veld te landen. Elke dag waren er verschillende slepers actief en kwamen ook de verschillende zwevers op de grasmat om in de nieuwe richting hun vluchtjes te vliegen. Voor mij sprong Ruud misschien wel het meeste in het oog wanneer hij met zijn Kats Bergfalke kwam aanvliegen. Ruud heeft een mooie rust gevonden bij het vliegen van deze kist en zijn landingen waren (bijna) altijd vlekkeloos en boterzacht.

Jaap met drie sterren

Culinair is Odoorn altijd een buitenbeentje. De BBQ is steeds lekker en goed verzorgd, maar de maaltijden in de eerste dagen die worden verzorgd door Jaap zijn telkens een culinair hoogtepunt in het vliegseizoen. Jaap weet in zijn eentje met eenvoudige maar eerlijke ingrediënten telkens weer fantastische gerechten uit zijn potten en pannen te toveren. Dit is ondertussen zo bekend dat de kantine haast te klein lijkt om iedereen een plaats te te bieden.

Pijpfitter

Net als in 2022 was er ook dit keer een gebroken uitlaat, maar penningmeester Edwin verbaasde ons want hij is niet enkel audicien maar ook een vakkundig lasser. Na enkele biertjes vertrouwde Edwin ons toe dat zijn opleiding die van pijpfitter is. Of zijn gehoorapparaatklanten daar blij mee zijn laten we graag in het midden.

BBB

In Nederland heeft BBB het afgelopen jaar een gekleurde betekenis gekregen, maar in Odoorn stonden deze drie letters dit keer voor de drie Belgen. Eric, Laurence en Bert hebben alledrie een B in hun naam (behalve Laurence maar dan klopte mijn hoofding niet meer). Odoorn is telkens een prachtig treffen en het voelde als voorzitter dan ook een ietsiepietsie wrang om vast te stellen dat er dit jaar maar drie mensen uit het zuiden bereid waren om enkele uurtjes te karren om onze fijne noorderburen te bezoeken. De afwezigen hebben zoals altijd ongelijk, ze hebben een mooi treffen gemist.

Economiseren

Alles moet tegenwoordig zuiniger, dus dacht Wim Sanders hoe hij dit zou kunnen doorvoeren bij BiGGS. Hij trommelde Eric op als sleper en samen gingen ze (met ondergetekende) een duo-sleep doen. Dit ging vrij aardig tot op gemiddelde hoogte, en het zal ongetwijfeld enige brandstof hebben bespaard. Maar of we er nu bij BiGGS meteen de nieuwe standaard van moeten maken zou ik toch graag nog even in twijfel trekken.

Carel teste een ander model van bezuiniging en loste het touw na de sleep niet. Zo kon de sleper meteen landen en bracht Carel het touw een aantal keer netjes tot bij het veld. Deze oplossing is misschien haalbaarder om uit te werken als adequaat middel om de CO2 uitstoot mee te drukken.

Frank Smit was ook van de partij en vloog helemaal niet. Ook dit bespaart CO2 en ondanks zijn inactiviteit op het veld was het fijn om hem terug in ons midden te hebben. Het bestuur neemt de energie besparende opties in beraad en brengt hierover later geen verslag uit.

Nieuwe piloten

Arjan, een local, kwam met zijn ASH-26 en grote PAF trainer met ons mee vliegen en al snel ging hij helemaal op tussen de BiGGS piloten. Blijkbaar vond hij dat zelf ook, want voor het einde van het treffen was zijn lidmaatschap een feit. Welkom bij BiGGS Arjan!

Jacco vloog al vaker met ons mee, en ook dit jaar was zijn Pilatus B4 van de partij. Hij zal een jaartje geen andere treffens aandoen want hij werd net voor de 2e keer papa.

Chris, een local uit de buurt kwam ook een keertje testen met zijn Grunau baby, maar hij werd nog nooit gesleept en de leercurve was voor hem erg stijl. Toch denk ik dat hij heeft genoten van de namiddag en dat we ook bij hem een zaadje hebben kunnen planten om hem te besmetten met virus van het gesleepte zweefvliegen.

Met vliegende groet,
Bert

Foto's treffen Odoorn