Tongeren

Verslag treffen Tongeren

Het is weer voorbij, en mooie liedjes duren nooit lang genoeg. Er zijn nogal wat liedjesteksten die beschrijven hoe iets moois telkens als te kort wordt ervaren. Bij het afgelopen treffen in Tongeren was dat zeker ook wat mij te binnen schiet op de dag na het treffen.

Drukte alom

Deze editie van het treffen op de Boeberg was echt druk bezocht dus de kans dat ik mensen en gebeurtenissen over het hoofd ga zien is heeeeel erg groot. Voel je daarom vrij om ons meteen te contacteren als je het verslag hebt gelezen, ik wil er zeker aanpassingen bij maken zodat we de leuke dingen kunnen neerpennen om later ons geheugen weer mee te stimuleren.

Super ontvangst door Team TMV

Je zou bijna denken dat het niet de moeite waard is om te vermelden, want we zijn van hun niets anders gewend. De ontvangst en omkadering van de Tongerse Modelvleugels was ook deze editie weer van een subliem niveau. Het veld stond strak gemaaid, de camping was netjes, de catering zoals altijd erg lekker en uitgebreid, en de mensen aan de toog waren superbehulpzaam. Wat me nog het meeste opviel is dat er in de box dit keer zoveel lokale leden mee vlogen. Dat is precies waar BiGGS op doelt; we willen samen me de lokale mensen van het gesleepte zweven een feest maken. Ik wil dan ook graag alle locals, maar met nadruk de piloten, danken om samen met BiGGS van deze editie zo een knaller te maken. Een speciaal woordje van dank geef ik graag aan fotograaf Jeroen. Die heeft mijn zijn kanon (van Nikon) echt prachtige plaatjes geschoten die ons allemaal gaan helpen om dit treffen ook later opnieuw te beleven.

Vele (oude) vrienden

Na Covid was het even twijfelen hoe ieder zijn te volle agenda ging invullen, maar stilaan komen we toch weer terug in een normaler ritme. Het deed dan ook echt deugd om vele (oude) bekende gezichten weer terug te mogen ontmoeten. Ik ga er zeker weer vergeten, maar ik denk aan onze Duitse vrienden die weer met meer dan één waren zodat ze tenminste met mekaar in hun eigen mooie taaltje konden brabbelen. Zeker ook de mensen van Mash en Mach herinner ik me en vielen positief op door hun mooie vluchten. Mira is bevlogen door haar vriend en vloog misschien daarom dit keer niet met ons, maar het deed deugd om haar te verwelkomen en te zien dat het goed gaat met deze inmiddels volwassen jonge dame. Patrick Peetersem staat als vast lid misschien enigszins vreemd in dit lijstje. Patrick wordt nu even gekweld door ziekte, maar wil ondanks dat dit zoveel moeite kost toch graag tijd door brengen bij zijn "vrienden". Het doet zoveel deugd om te mogen vaststellen dat wij ons tot dat bevoorrechte groepje mogen rekenen.
Tot slot wil ik in mijn opsomming op een kleine verwarring duiden. Nico van Kooten was ook present maar werd vaak Piet genoemd. Zouden we hem hebben verward met Piet van Paassen die er na een tijdlange afwezigheid weer bij was? Ik heb Piet alvast gewoon Piet genoemd en ik kijk er naar uit om iedereen uit bovenstaande lijst (maar ook alle anderen) snel weer te mogen welkom heten.

Prachtige vliegers en vluchten

BiGGS staat al 20 jaar voor het gesleepte schaalzweven maar mettertijd is er ook wel wat ingeslopen dat het om grote kisten ging. Laten we er samen over blijven waken dat klein én groot, jong én oud samen op het veld welkom zijn. De kisten die dit treffen het meest in het oog sprongen deden dat niet door hun grootte, maar door hun schoonheid en zeldzaamheid. Mij vielen twee oldtimers op die met veel liefde en vakkundigheid werden gebouwd en gevlogen. Wolfgang Manderfeld vloog voor ons met zijn Messerschmitt M23 met ronkende stermotor. Davy Carmans vloog voor het eerst met zijn supermooie SZD-6X Nietoperz. Dankzij de hulp van Eric van Wallendael was die goed afgesteld en werd deze moeilijke kist prachtig gevlogen door Davy. Een hartelijk applaus bij de landing was dan ook echt op zijn plaats.
In dit lijstje mag dit treffen ook Ruud Driessen niet ontbreken. Ruud valt misschien niet (meer) meteen op door zijn jeugdige schoonheid maar zijn zelfgebouwde Bergfalke doet dat zeker wel. Na wat zoeken en twijfelen omdat deze kist zo moeilijk vloog vond Ruud met hulp van Marcel Winder een kleine programmatuur-fout (omgekeerde expo op het hoogteroer). Nadat dit werd bijgesteld vloog de Bergfalke zo makkelijk en mooi dat Ruud haast niet meer van het veld was te slaan. Ook dit voorval tovert een brede glimlach op vele gezichten. We zijn allemaal blij als we mekaar kunnen helpen om onze hobby zo veilig en mooi mogelijk te kunnen beoefenen.

Mooie thermische vluchten

Naast de speciale tuigen viel me ook op dat er behoorlijk veel werd gevlogen (ondanks de soms pittige wind) en dat er behoorlijk lange thermische vluchten werden gemaakt. Dat we zo een vrij luchtruim hebben dankzij de luchtkoker tot 650 meter (EBR-068) draagt hier uiteraard aan bij. Zelf had ik het voorrecht om een vlucht van 1u45 te mogen maken en natuurlijk zou die ene vlucht mij al doen spreken van een geslaagd treffen. Maar de eerlijkheid gebied me om te schrijven dat er zoveel gebeurde op en naast het veld dat ik zelfs twijfelde of een vlucht van deze duur zelfs wel het vermelden waard was.

Prachtig team slepers

We zeggen het wel vaker maar BiGGS zou niet kunnen bestaan zonder ons team van geweldige sleeppiloten. Probeer zelf maar even na te tellen maar ik telde dit treffen vijftien sleeppiloten die actief waren. Zo een getal kan ik me toch echt in geen jaren meer herinneren. Deze piloten leiden elke vlucht en ze werken zo mooi in harmonie samen dat ons vliegfeestje haast nooit in pauze valt en dat we telkens veilig weer naar boven raken. Een welgemeende dankjewel aan deze mensen is dan ook zeker op zijn plaats.
De sleper die veel minder dan anders heeft gesleept is misschien wel Dirk Novak. Maar toch wil ik ook hem graag vermelden. Dirk is altijd in de weer om anderen te helpen bij het verhelpen van problemen en probleempjes. Ook dit treffen was dit weer zo en het feit dat hij het helpen van anderen boven zijn eigen vliegtijd stelt is zóóó mooi om zien. Dikke mercie om ons steeds te helpen Dirk !!!

Nieuwe bloed in het bestuur

Jullie wisten al eerder dat BiGGS met Jeroen en Danny nieuw jong bloed in het bestuur heeft gevonden. Beiden hebben de handschoen opgenomen om ons de komende jaren weer verder te loodsen en het doet echt deugd om te zien dat ze zich belangeloos voor ons willen inzetten. Op de bestuursvergadering van zaterdag werd snel duidelijk dat Danny het ziet zitten om onze nieuwe voorzitter te gaan worden vanaf 2024 en dat hij de bestaande bestuursploeg zal gaan leiden. Jullie weten misschien al dat Danny een erg streng man is, dus wees verwittigd en kom vanaf komend seizoen steeds ten tonele met een technisch perfecte en mooi geblonken kist, strak gekamd haar, vers geblonken schoenen én wees aub vóór 10u op de plaats van de briefing.

Met vliegende groet,
Bert

Foto's treffen Tongeren